Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 8. toukokuuta 2018

Mukana soten valinnanvapauskokeilussa

päivis: Varailin tänään aikaa hammaslääkärille. Tuusula on mukana soteen liittyvässä valinnanvapauskokeilussa, johon nyt on lisätty myös hammaslääkäripalvelut. Valitsin Hyvinkäällä sijaitsevan yksityisen hammaslääkäriaseman. Tai hienommin sanottuna listauduin tuolle hammaslääkäriasemalle. Muut vaihtoehdot olivat Tuusulan kunnallinen hammaslääkäri, yksityinen Järvenpäässä ja taisi olla joku kolmaskin. Hyvinkääläinen miellytti jostain syystä eniten.

Puhelinvarauksessa minulle ehdotettiin suuhygienistin vastaanottoa ennen hammaslääkärille menoa. Suuhygienistin. No, ei se ihan uusi titteli taida enää olla. Oletan, että kyse on kuitenkin entisajan hammashoitajasta, jonka työnkuva on ajan myötä muuttunut. Hammashoitajathan taisivat olla jonkinlaisia hammaslääkärin apulaisia.

Itse asiassa olen joskus tainnut käydäkin suuhygienistillä, kun tarvitsin hammaskiven poistoa.

Olen aikoinani käynyt kunnallisella hammaslääkärillä. Jossain vaiheessa aloin kuitenkin käyttää yksityisiä hammaslääkäriasemia. Minulla ei ole mitään kunnallisia hammaslääkäreitä vastaan niin kauan kuin palvelu pelaa. Viime vuosina olen kuitenkin kuullut pelkästään valitusta siitä, että hoitoon pääsyä pitää odottaa kohtuuttoman kauan. Kelalta saatava (pieni) korvaus on myös edesauttanut yksityisellä käyntiä.

Valitsin myös yksityisen lääkäriaseman, kun se oli mahdollista joskus vuosi sitten. Tosin en onneksi ole tarvinnut lääkäripalveluja. Viimeksi kävin työterveyslääkärillä tsekkauttamassa terveyteni vähän ennen eläkkeelle jäämistä. Ja puoli vuotta Thaimaassakin sujui ilman lääkärissä käynnin tarvetta. Siellä tosin piti ottaa melko kallis jatko matkavakuutukselle, kun oleskelu kesti yli kolme kuukautta. En oikein osaa sanoa, olisiko ollut oikein saada jotain vastinetta maksetulle vakuutukselle. Mutta flunssat ja ruokamyrkytyskin hoituivat lopulta ilman lääkärissä käyntiä.

Varsinkin terveyspalvelujen valinnanvapaus mietityttää, sillä kansalaisena ehkä ajattelee vanhaan malliin, että jos vaikka tarvitsee ensiapua, silloin painellaan kiireesti terveyskeskukseen. Mutta miten käy, kun valinnanvapautta käyttäen on tullutkin valittua lääkäriasema, joka on auki vain ns. virka-aikana?

Minkälainen valmius alun perin tyypillisellä ja suhteellisen pienellä lääkäriasemalla on hoitaa tikattavat haavat ja muut vaivat, jotka esimerkiksi vaativat muutaman tunnin ajan potilaan seurantaa? Tai miten saan tehosterokotuksen, jonka tarvitsen ennen ensi syksyä? Vaikka näihin en ole vielä saanutkaan vastausta (kun en ole sitä etsinytkään), en silti yhtään kaipaa terveyskeskuksen käytäviä ja siellä tuntikausien jonottamista lääkäriin tai laboratorioon. Sitäkin kuulemani mukaan edelleen tapahtuu.

Ei kommentteja: