Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 19. huhtikuuta 2018

Jokilaakson mahla

jormas: Muutaman vuoden olemme opetelleet mahlan valuttamista ja sen käyttöä. Ensimmäisenä vuonna oli vain pullo tai kaksi kiinnitettynä narulla koivunoksiin, jotka olimme katkaisseet oksasaksilla.  Täyttyneet pullot noudin aina aamulehden hakumatkalla ja laitoin tyhjät tilalle. Pullo tai pari päivässä siis.

Seuraavana vuonna osasimme jo tehdä koivun kylkeen reiän, laittaa siihen sopivan muoviletkun ja niin edelleen. Mutta ruoka- ja juomahalu kasvaa syödessä. Jos ei oma, niin joidenkin muiden, veli-Reijo etunenässä, jotka kuulivat mahlankeruustamme.

Nykyisin valutamme sitä kahdesta, kolmesta kohtalaisen kokoisesta koivusta siitä lähtien, kun yöpakkasia ei enää ole. Ja jatkamme kunnes koivuun tulee silmut. Silloin mahlan tulo vähenee ja makukin muuttuu, joka ei istu makuhermooni. Maut vaihtelevat lisäksi koivujen mukaan. Siihen vaikuttaa myös kasvupaikka, puun koko ja niin edelleen.

Tätä oivaa nestettä kertyy meille omaan käyttöön kaksi kohtalaisen kokoista pakastinta täyteen. Jotka tyhjenevät kesän mittaan ja tekevät tilaa marjoille, joita Päivis poimii kotipihan lisäksi lähimetsistä. Vadelmaa, mustikkaa, viinimarjoja, karviaisia, vähän pihlajanmarjoja sekä puolukkaa ja mansikkaa naapuri Juhmon mansikkatilalta.

Mahlaa juomme sellaisenaan aamuisin, päivisin ja iltaisin. Päivis myös keittää siihen aamupuuron, tekee välillä oivia smoothieita. Luulenpa, että se on löytänyt tiensä myös leipätaikinaan ja jonnekin mistä en tiedä mitään tai en muista.

Mahlan kerääminen on mukavaa leppoistajan puuhaa, joka oikeastaan avaa minulle kevään oven kohti kesää. Sen kanssa touhutessa on kiva jutella ensi lentojaan tekeville naapuriniittyjen mehiläisille sekä muille hunajan kerääjille. Jotta malttakaa tovi, sillä kohta on kamaa teillekin, kun lupiini, Himalajan balsami ja karhunköynnökset sekä muut monille ei tovotut maahanmuuttajakasvit heräävät talviuniltaan. 

Jokilaaksossa niiden kanssa samaan joukkoon mahtuu kantaväestöön kuuluvat  leskenlehdet, nokkoset, horsmat, voikukat, valkovuokot ja monet muut.

Ei kommentteja: