Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 24. marraskuuta 2017

Mikä on suomalaisuutta

jormas: Aamulla laitoin Faceen pari ottamaamme kuvaa siitä kuinka mukava on ulkomailla kokea suomalaisuutta. Se kirvoitti oitis kieliä kertomaan aiheesta kaikkea kielteistä. Mikään ei näiden mollivoittoisten sanan säilän taitajien mielestä ole suomalaista, vaan kaikki on ulkomaille joko viety tai anastettu. Joukossa oli vain yksi myönteinen ilmaisu.

Mutta minulle tämä ei mene lainkaan näin. Kun menin paikallisen Kasikorn-pankin automaatista nostamaan vähäisiä bahtejani, tervehti minua näyttöruudulla ensimmäisenä Angry Birds.

Ja kun nousen kilometrin mittaiselta altaaltamme ja kävelen biitsimme keinonurmen viiden metrin matkan maan tasalla olevalle parvekkellemme ja pyyhin jalkani käsin kudotulle Angry Birds -kynnysmatolle, niin totta on, että sitä ei ole kutonut kantasuomalainen eikä mamu kaukaisessa Suomessa, vaan joku paikallinen saadakseen riisiä kuppiinsa.

Kun päivän mittaan jatkan kattoterassille kotimme katolle yhdeksänteen kerrokseen Koneen hissillä katsomaan miltä Thaimaanlahti näyttää, niin en usko, että hissi olisi tehty Hyvinkään hissitehtaalla.

Ja kun päivän päätteeksi istun Päiviksen kanssa Seven Seasin Harvian höyryhuoneeksi kutsumassamme saunassa loistavassa seurassa paikallisten, venäläisten ja kiinalaisten kanssa, ei hetkestä katoa suomalaisuus, vaikka Harvian kiuas olisi tehty Muuramen sijaan Huitsin Nevadassa.

Kun saunan päälle kietaisen itseni Marimekon kylpytakkiin, tulee mieleen luoja ja luodun pelastaja. Armi Ratia ja Kirsti Paakkanen.

Päivän päätteeksi Tove Janssonin Muumi-mukista Kulta-Katriinat, luonnollisesti luomuna, juotuani kömmin Finlaysonin Jesus-käärinliinoihin odottelemaan Nukkumattia.

Ajattelen viimeiseksi, että hakisinko huomenna Reissumiestä samalla reissulla, kun käyn Seuralla syömässä karjalanpaistin. Tämä kaikki on minulle suomalaisuutta.

Mutta on sitten kuinka pistämätön, kielteinen logiikka hyvänsä, niin jostain ei tämän päivän suomalaisuus katoa, vaikka se olisi Monacossa. Se on Suomibaarissa formulakisojen aikaan Kimi Räikkönen sijoituksesta riippumatta. Kimissä istuu suomalaisuus kuin täi tervassa eikä se poistu vaikka voissa paistaisi.

Ei kommentteja: