Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 27. toukokuuta 2017

Kummallinen kevät

päivis: Tänä keväänä kevät ei ole ollut niin kuin ennen. Juuri kun se on alkanut tehdä tuloaan, taivaalta on satanut räntää tai jopa ihan lunta. Nyt se vaihe onneksi on jo ohi - luulisin - ja monet kevään merkit on jo voinut nähdä ja kuulla. Yhtenäinen kevään tulon rytinä on kuitenkin puuttunut.
Kaksi keväistä asiaa: nokkonen
ja valkovuokko. Nyt on paras aika
poimia nokkosia, ryöpätä ne ja
laittaa vaikka pakastimeen.

Suosikki kevätmantrani on kansanloru:
"Kaks on kaunista kesässä
lehti puussa
ruoho maassa
tuomen kukka kolmantena."

Ihan kesähän ei vielä ole, kun tuomi jo aloittaa kukintaansa. Viikolla näin Hyrylässä ensimmäiset tuomet kukassa. Samoin lehtipuut vihertävät jo kauniisti. Tosin vain eteläisemmässä Suomessa. Kun sieltä tulimme Laukaaseen, kevät tuntui puiden lehtien osalta olevan vasta aluillaan. Uskon ja toivon, että kun huomenna palaamme Jokilaaksoon, sielläkin sillan pielessä tuoksuu tuomi.

Rakastan tuomen tuoksua. Se melkein hakkaa kookoksen tuoksun. Ihmettelen aina välillä, miksei kukaan ole keksinyt kehittää tuomen tuoksuista parfyymiä. Sellainen kävisi taatusti kaupaksi pyykinpesuaineissa, deodoranteissa, tuulilasin pesunesteessä, Wunder-Baumeissa, saippuasta puhumattakaan.

Nurmikkoa meillä Jokilaaksossa ei ole, mutta leikattavaa "nurmikkoa" on sitten senkin edestä. Kun raivasimme Jokilammille reitin ja perustimme sinne Jokilaakson kolmannen uimapaikan, sekin tietää lisää leikattavaa. Läheltä piti, etteikö Jorma päätynyt hankkimaan uutta päältä ajettavaa leikkuria. Kun vanhaan laitteeseen löytyi vaikeuksien kautta uusi akku, saatoimme luopua uuden leikkurin hankinnasta.

Käen kukuntaa olen kuullut jo monet kerrat. Tosin ensimmäisellä kerralla ihastelin hetken aikaa sen varhaisuutta. Kunnes muistin, että toukokuussahan käki on aina ennenkin aloittanut kukunnan.

Voikukkakin kukkii jo täyttä häkää ainakin etelässä. Voikukkaa vihataan turhaan. Keltainen kukka on kaunis ja sitä voi käyttää esimerkiksi siman valmistukseen. En ole kukkaa koskaan syönyt, mutta senkin voi hyvin tehdä. Lehtiä taas voi lisätä vaikkapa salaattiin tai mihin tahansa ruokaan, jonne vihreät lehdet sopivat. Parhaita ovat nuoret ja varjossa kasvaneet lehdet.

Kun kielo kohta alkaa kukkia, tuntuu, että on jo täysi kesä. Kielon kukat liittyvät jotenkin niin kovasti juhannukseen. Ja jos jotain vihaan, niin hokemaa, että juhannukselta kesä alkaa olla ohi. Mutta vielä ei ole sen aika. Pitää nauttia täysille keväästä, kun se viimeinkin näyttää meille täysillä tuttuja merkkejään.

Ei kommentteja: