Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 9. toukokuuta 2016

Asumisen tarinat

päivis: Pidän tarinoista, joissa kerrotaan ihmisistä, jotka elävät ja asuvat eri tavalla kuin muut. Toisin sanoen kulkevat omia polkujaan. Kai mekin Jorman kanssa elämme vähän eri tavalla kuin monet, koska olemme järjestäneet asumisemme niin, että kotimme on merikonteista rakennetussa talossa. Sitä ennen asuimme matkailuautossa ja jossain vaiheessa asustelimme ainakin osittain veneessä Helsingin keskustassa Tervasaaren kannaksella.

Vaikka omat kokemukseni ahtaasti asumisesta eivät kaikilta osin ole olleet onnistuneita, ihailen silti ihmisiä, jotka tietoisesti valitsevat perheasunnoksikin pienen asunnon. On tietysti mukavaa asua leveästi ja täyttää yhteiskunnan määrittelemät asumisen neliötavoitteet. Pienesti asuminen vaatii sen sijaan kekseliäisyyttä, jota myös sisustamisesta kiinnostuneena arvostan.

Itse emme taida olla noin 50-neliön asunnollamme erityisen pienesti asuva malliperhe. Varsinkin jos ottaa huomioon, että osa asumista tukevista tiloista on ripoteltu pitkin Jokilaakson tilaa: on kotaa, saunakonttia, varastokonttia ja uusimpana hankintana kaksi pitkää merikonttia yksistään tavaroiden varastointia varten. Lisäksi kesän ajaksi varmaan siirrämme taas matkailuauton pihapiiriin, jossa se palvelee meitä makuuhuoneena silloin kun siltä tuntuu.
Tämä kuva on viime kesältä, jolloin ajoimme matkailuauton Merikonttikodin
pihapiiriin. Siitä tuli lisähuone, jota hyödynsimme erityisesti makuuhuoneena.
Odotan kovasti ensi keskiviikon Puoli seitsemän -ohjelmaa, jossa vietetään tiistaista alkaen luontoviikkoa. Keskiviikkona haastateltavana nimittäin on ohjaaja, kirjailija ja näyttelijä Juha Hurme. Juha Hurmeen mietteitä on mukava kuunnella ja tällä kertaa hän etukäteistietojen mukaan puhuu luontosuhteensa yhteydessä teltassa asumisesta. Asumisesta voidaan varmasti puhua, jos noin sata telttayötä vuodessa pitää paikkansa. Hurmeen kohdalla uskon asian nimenomaan olevan näin.

Tosin aivan tavaratonta Hurmeenkaan elämä ei varmasti ole, joten hänellä on tietysti vuoden muita päiviä varten olemassa jonkinlainen kattokin pään päällä ja paikka tavaroilleen. Mutta jos oikein muistan jostain aikaisemmasta haastattelusta, Juha Hurme on senkin osalta oman tiensä kulkija. Mainitussa haastattelussa minulle jäin mieleen Hurmeen Tampereen Pispalassa sijainnut asunto, jossa neliöiden määrä oli minimaalinen. Odotan innolla keskiviikkoa, vaikka asuminen ei ohjelman oleellinen pointti olekaan. 

Ei kommentteja: