Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 10. joulukuuta 2015

Tarinoita...

jormas: päivis kirjoitti eilisessä blogissaan, jotenkin niin, että tarinat myyvät. Ja niinhän se onkin, sillä ihmiset rakastavat tarinoita. Aina lapsesta ja saduista lähtien. Tarinoita kuuntelevien ja kertovien joukkoon laitan myös itseni. Kertomisen ja kirjoittamisen lisäksi kuuntelenkin niitä mielelläni. Poistan kuulemistani ja lukemistani silloin tällöin jotakin sekä lisäilen sinne tänne mielestäni mukavaa ja kiinnostavaa. Tästä päivis minulle silloin tällöin huomautteleekin, että pysy jormas totuudessa äläkä muuttele sitä. Mutta minä muuttelen, sillä en ole historian kirjoittaja, vaan kerään ja kerron "kansan suusta  siepattuja tarinoita, faktaa ja fiktioita". Ehkä joskus jalostamme kaikkea kerättyä päiviksen kanssa kirjan muotoon. Sähköiseen tai paperiseen tai  molempiin.
Ihmiset elävät tarinoista, joita on hyvän- ja pahansuopia ja siltä väliltä. Ihmiset yleensä kertovat mieluummin tarinoita muista kuin itsestään. Paitsi narsistit, jotka eivät taida juuri puhua muusta kuin itsestään. Pahansuopia tarinoita ei ole mukava kuunnella, mutta niihin törmää väkisin. Ihmiset puhuvat hyvin usein mieluummin pahaa kuin hyvää muista. Ehkä itsekin syyllistyn siihen silloin tällöin. Ja tottahan se on, että itselleni on kerääntynyt vuosikymmenten saatossa jokunen inhokki, joista kuuntelen mielelläni ikäviä juttuja. Ehkä silloin kokemaani voisi sanoa vahingoniloksi, joka lienee määrätyllä lailla sitä aidointa itseään, sillä siinä on harvoin kateutta. Sääliä saamme ilmaiseksi, mutta kateus pitää useimmiten ansaita.

Joskus törmää armoitettuun tarinankertojaan, jotka lienevät ennen televisiota ja radiota olleet kovastikin arvostettuja kulkijoita ja osaajia. Tarinat myös muuttavat muotoaan ajan saatossa, vaikkakin sama jutun juuri kulkenee mukana vuosisatojakin. Ihmiset lisäävät laillani juttuihin omiaan ja muistikin tekee tepposia. Maailmassa on kuitenkin aivan liian vähän niitä, jotka kertovat omia juttujaan. Liian monet puhuvat vain toisten juttuja. Niistä yksi ilmentymä ovat Facebookin käyttäjät, jotka eivät itse sano koskaan mitään, mutta jotka joka päivä välittävät muiden juttuja ja kuvia kymmenittäin.


Ei kommentteja: