Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 19. joulukuuta 2015

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

päivis: Jouluaattoon on vielä muutama yö, mutta jouluaterioita on tullut syötyä jo jokunen. Ja vielä on ennen aattoa tiedossa yksi sellainen, työyhteisön yhteinen jouluruokailu maanantaina. Tänään valitsimme ABC-aseman joulupöydän Salosta tullessamme. Paikkakunta taisi olla Karjaa.

Joulu on kummasti venynyt viikkoja kestäväksi, jos sitä mittaa sillä, miten perinteisiä jouluruokia on tarjolla. Ei vain lounaspaikoissa, mutta myös tietysti ruokakaupoissa hyllyt ovat notkuneet lanttu- ja perunalaatikoiden ja rosollirasioiden painosta. Kinkkujakin on ehkä joissakin perheissä ennätetty jo syödä muutama.
Joulutorttujakin on tullut syötyä jo aika monta. Silti ne maistuvat edelleen.
Ainakin Saarioisten porkkanalaatikoita on myynnissä ympäri vuoden, joten niistä ei oikein edes voi puhua jouluruokana. Tietysti mämmiäkin löytyy hyvin varusteltujen kauppojen pakastealtaista mihin vuodenaikaan tahansa.

Se, että jouluruokia voidaan syödä jo hyvissä ajoin ennen joulua, johtuu ennen kaikkea einesteollisuudesta. Voi olla, että silloin kun itse olin lapsi, näin ei vielä ollut. Jouluiset laatikot olivat taatusti ensimmäistä kertaa tarjolla vasta jouluaattona. Ja eiköhän kaikki tehty silloin itse.

Kun jouluruokia on tarjolla jo hyvissä ajoin ennen joulua, saattaa käydä niin, että jouluna niissä ei enää olekaan mitään hohtoa. Laatikoiden sijaan alkaakin kaivata vaikka pizzaa. Toisaalta juureslaatikoiden maku on sellainen, ettei niihin ihan helposti kyllästy. Ja jos tarjolla on muutakin kuin "äitien laittamaa" ruokaa, makuvivahteita löytyy moneen lähtöön. ABC:n porkkanalaatikossakin oli ihan omanlaisensa maku. Samoin perunalaatikko oli melko maukas. Harmi, kun lanttulaatikosta ei buffetpöydässä ollut jäljellä muuta kuin rippeet. Sen maku jäi testaamatta.

Jos ei osaa, ehdi tai viitsi tehdä itse joulun laatikkoruokia, eineksiä voi aina tuunata. Kerman lorauttaminen on vanha konsti, mutta varmaan myös mausteitakin voisi laatikkoihin lisätä ennen kuin laittaa ne lämpiämään. Lämmitys pitää tietysti tehdä uunissa. Jotenkin vain joulutunnelmasta jää jotain puuttumaan, jos ruokalautaset nakkaa mikroon.

Löysin äskettäin reseptin, jossa neuvottiin tekemään kasvispihvejä ylijäämäporkkanalaatikosta. Minullahan on tapana löytää reseptejä ja laittaa niitä talteenkin, mutta aika usein ne jäävät toteuttamatta. Sillä kertaa myös kokeilin reseptiä. Pihvit onnistuivat hyvin, mutta jos paistan niitä joskus toistekin, oliivit jätän kyllä suosiolla pois. Porkkanalaatikko ja oliivit tuntuivat yksinkertaisesti vähän liian eksoottiselta yhdistelmältä. 

Ei kommentteja: