Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 7. lokakuuta 2014

Muisteluita

päivis: Olemme perhepiirissä kukin tahoillamme muistelleet Kake-pappaa. Muistelut alkavat olla valmiina viikonlopun hautajaisia varten. Idea muisteluista tuli Pekan Taina-vaimolta, joka oli joskus ollut hautajaisissa, jossa omaiset muistelivat läheistään kuten me nyt olemme tehneet. Tainan mukaan omaiset olivat kertoneet asioita, joista monella lähipiiriinkään kuuluneella ei ollut minkäänlaista tietoa. Meilläkin on jokaisella omat muistomme, joita viimeistään nyt on hyvä jakaa.

Enimmäkseen olemme kirjanneet muisteluihin myönteisiä asioita. Se kuuluu hyvään käytökseen. Jokaisen elämässä varmasti on asioita, jotka eivät ole kovin mairittelevia. Niitä jos mitä on ihan turha tuoda tällaiseen hetkeen. Varmasti me kaikki haluamme, että meille jää päällimmäisenä mieleen hyvät muistot Kaukosta.

Ihmettelen usein oman elämänkertansa kirjoittajia, joilla tuntuu olevan muistissaan ehtymättömästi erilaisia tapahtumia ja kohtaamisia. Ikuisesti huonomuistisena en usko itse pystyväni vastaavaan. Toisaalta nyt Kaukoa muistellessa toisten muistamat asiat ovat vastaavasti ruokkineet omia muistikuvia. Materiaalia saattaisi lopulta olla käytettävissä liiankin kanssa, niin kuin jollain elokuvantekijällä.

Poliitikot ovat viime aikoina keränneet omia muisteluitaan kirjaksi asti. Ainakin Erkki Tuomioja ja Iiro Viinanen ovat julkaisseet muistelmat, joissa ensisijaisesti ei ole pyrittykään käyttäytymään hyvin. Moni entinen ja jo edesmennytkin poliitikko näyttäytyy kirjan kansien välissä vähintään ikävässä valossa. Aika suoraa puhetta saa ymmärtääkseni osakseen myös Juice Leskinen, jonka elämänkerta julkistettiin äskettäin. Siinä Juice oli täysin toisten armoilla. En tietenkään ole kirjaa lukenut, mutta olen käsittänyt sen olevan varsin suorapuheinen.

Omanlaisensa muisteluteoksen julkaisi myös Pekka Sauri, jonka ainakin väitetään käyttäneen tuoreessa romaanissaan esikuvina aitoja ihmisiä. Mutta sillehän suomalaisessa kirjallisuudessa on pitkä perinne. Ehkä joku vielä muistaa Helvi Hämäläisen ja hänen lähipiirinsä suututtaneet romaaninsa.

Ei kommentteja: