Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 13. heinäkuuta 2017

Onko kaikki mukaan ottava demokratia vitsi?

jormas: Toissa päivänä kirjoitin blogin, jossa olin sitä mieltä, että valtuutetun tyhjänpäiväisin tehtävä on valtuuston kokous. Sain yhden kipakan vastauksen ensimmäisen kauden valtuutetulta, joka tuli parin kokouksen jälkeen kokemuksen syvällä rintaäänellä: "Ymmärsinkö tekstin oikein? Sinusta on tärkeintä sopia kavereiden kanssa pienellä piirillä kunnan asioista saunan lauteilla demokratian ohittaen. Et varmaan tarkoita sitä? Suhmuroinnille ei avoimessa, kaikki mukaan ottavassa demokratiassa ole tilaa ja hyvä niin." Ehkä jollain muulla kuin kokemuksen rintaäänellä lausuttu väittämä tuli iholle ja toisaalta onhan aihe mielenkiintoinen.

Piti nukkua yö ja pari, sillä itselleni ei kerta kaikkiaan aukea mitä se tarkoittaa kuntapolitiikan arjessa. Toissapäivän blogikirjoitukseni tarkoitusta avasin esimerkein, joissa olin itse mukana. Että mitä kuntalaisen valitsema valtuutettu nimenomaan valtuuston kokouksessa päättää vai siunaako hän vain kumileimasimena muualla tehdyt sopimukset. Tai sitten on yksin tai lähes yksin eri mieltä, jolla ei ole mitään merkitystä. Sillä mitä pienemmän ryhmän edustaja olen, sitä enemmän on käytävä keskusteluja ja sovittava muiden kanssa kokousten ulkopuolella. Valitettavan usein käykin niin, että puhdas ja aatteellinen on myös ahdas ja puutteellinen. 

Koska kipakka vastaus tuli puoluetoveriltani, on syytä kertoa uusi esimerkki, jossa siinäkin Vihreät olivat mukana ja jossa niin ikään valittiin kunnan-/kaupunginjohtajaa. Jyväskylällä on pitkät perinteet demaritaustaisista kaupunginjohtajista. Aikoinaan pestiä hoiti Jaakko Lovén, jonka jälkeen tehtävään valittiin Pekka Kettunen. Aitoja demareita molemmat. Niissä melskeissä poliittinen kenttä oli kuitenkin muuttunut ja Jyväskylä oli lakannut olemasta selvä vasemmistokaupunki. Ilmassa oli silti henkeä, että seuraavakin kaupunginjohtaja olisi demari. Niinpä yhden käden sormin laskettavissa oleva valtuutettujen porukka matkasi Lappeenrantaan kosiomatkalle. Tässä porukassa oli mukana myös Vihreät. Kysymys vähän oikoen kuului Lappeenrannassa, että etkö Markku Andersson voisi siirtyä Jyväskylän kaupunginjohtajaksi. Näin tapahtui ja Andersson valittiin tehtävään.

Tuusulassa on vaihdettu tänä vuonna poliittinen johtamisjärjestelmä ja entinen kunnanjohtaja sai kenkää. Tilalle tuli pormestari ja kaksi "apulaispormestaria", jotka kaikki hallintosäännön mukaan valittiin kuntalaisten valitsemista valtuutetuista. Hyvä näin, sillä nyt sentään esivalinnan ovat tehneet kuntalaiset. Mutta pormestarivalintoihin ei Vihreillä valtuutetuilla ollut tällä erää edes statistin osaa, sillä valinnat oli tehty aivan muualla pienissä porukoissa.

Joten kuntalaisten valitsemat Vihreät vaikuttivat enemmän Jyväskylän maalaiskunnan kunnanjohtajan valintaan Munnikurkkion rahavartioaseman saunan lauteilla ja Jyväskylän kaupunginjohtajan valintaan Lappeenrannan sisäpiirin reissulla. Tämän kirjoituksen jälkeen minulla on aivan yhtä hukassa mitä on puoluetoverini peräänkuuluttama kaikki mukaan ottava demokratia?

Ei kommentteja: